Den 29 april hade vi vårt möte om Moderskeppet och för er som var där, lovade jag lite länktips. Jag älskar världen av kurser på nätet, och blir lätt alldeles borta i en ny fotograf på Youtube, eller i Moderskeppet. DÄR finns hur mycket som helst, grejen är att hitta sina favoriter. Nu delar jag med mig av mina. MEN leta gärna, googla, och sök på Youtube efter vad du gillar. Mycket är på engelska, särskilt på Youtube, men Moderskeppet är bara på svenska, de har även börjat att texta sina filmer för de som behöver undertext, men där har de fortfarande mycket kvar att göra.

Vi börjar väl med

www.moderskeppet.se Där finns massor av kurser, både för nybörjare och för den mer erfarne fotografen. Intervjuer med fotografer, hundfoto, actionfoto osv. Att gå in och kika på Moderskeppet kostar inget, men vill du ha tillgång till hela deras bibliotek och inte bara gratiskurserna måste du ha en prenumeration. Det kostar 125 kronor/månad eller 1399/ för ett helt år, du har då tillgång till ALLT. Du kan även pröva på en gratisvecka innan du bestämmer dig.

www.youtube.com Youtube är en skattgruva som bara väntar på dig att leta upp godbitarna. På Youtube finns massor om du bara vet var du ska leta. Konsten är att använda rätt sökord, ex använder du bara ordet Photografy får du upp allt mellan himmel och jord, skriver du dock photography for beginners så blir urvalet mer begränsat till det du vill veta. Så försök precisera dig utan att använda för många ord.

Några av mina favvosar på Youtube:

Jonna Jinton – konstnär och en själ du bara vill lära känna. Handlar inte egentligen om fotografering, MEN hennes videos är en dröm, vackra och ljuvliga. En riktig pärla. (svensk tjej som pratar engelska på sin kanal)

Irene Rudnyk – En liten tjej från Kanada fotograferar underbart modeller i naturligt ljus ute i naturen i olika locations. Allt från havet, till vinter, till höst. (engelska)

Jessica Kobeissi – Blandar hej vilt på sin kanal, allt från att fyra olika fotografer fotar samma modell, till rena fototips. (engelska)

Peter Györffy – Även lärare på Moderskeppet, satsar på utbildning på sin kanal, korta filmer om Lightroom tips, till ljus filter osv. (svenska)

Niklas Virsen – Svensk naturfotograf, går ofta ute i naturen och fotograferar och pratar till, kommer med bra tips och tankar om naturfotografering. Har ett företag där han säljer fotoresor till olika ställen, bland annat till Afrika och Dovre fjäll, och ibland lägger han in filmer från sina olika resmål. (i syfte att sälja såklart) (svenska)

Instagram

Missa inte det, där finns massor av fotografer bara att njuta av och titta på deras bilder. Moderskeppet finns också på instagram och har ofta gästfotografer som delar med sig av sina tips.

Några fotogafer på instagram:

Peter Samuelsson – svensk landskaps fotograf

tatyana_nadezhdina – Rysk fotograf. Barn, familj och människor,

malin.hanning Svensk tjej. Fotar natur ofta i arktisk miljö på valar, pingviner osv.

scandinavianphotographers – är en sida som styrs av Scandinavian Photo, massor av olika typer av bilder.

garthmilan – Motorcross och action

Portraitpage – Riktar in sig på enbart porträtt. En sida där man kan tagga sin bild och de väljer sedan ut de bästa bilderna och lägger ut på sitt Instagram. Sidan delar väljer ut och delar de bästa bilder.

www.creativelive.com

Är en amerikans utbildningssida, varje kurs kostar där, allt ifrån gratis, till tusenlappar. Dock har dom varje dag, On Air Today – som innebär att de streamar den kursen den dagen och den rullar från början till slut under den dagen, så har man tur finns det fina kurser som inte kostar något. Man kan även ha koll på detta genom att på sidan har de en lista på kommande kurser i ”on air today” Vill man så kan man även följa en kurs genom att var dag har du en gratis lektion, så du kan alltså följa en kurs från början till slut. Dock gäller det ju att man har lite tålamod för det tar ju längre tid när du bara kan se en lektion om dagen. Du behöver skapa ett konto för att kunna se kurserna, men det kostar inget att skapa ett konto.

Hoppas du nu fått lite hjälp på vägen för att hitta just dina favoriter.

Ing-Marie